Koop op Marktplaats. Koop op afstand?

By 18 juni 2013Consumentenrecht

Het hangt ervan af of u van een particulier koopt of van een bedrijf. Koopt u van een particulier dan geldt de consumentenbescherming niet. Koopt u van een bedrijf, dan wel.
In het laatste geval moet u gekocht hebben via internet, telefoon, fax of via een bestelbon in een tijdschrift of catalogus. U dient de koop binnen 7 dagen te annuleren en heeft recht op teruggave van uw betaling. De bedenktijd gaat in na één dag, na de dag van ontvangst van de beertender . Deze bedenktijd wordt verlengd wanneer de verkoper u niet heeft gewezen op de bedenktijd van 7 dagen of op de mogelijkheid een klacht in te dienen. De bedenktijd wordt dan verlengd naar 3 maanden.
Er gelden wel een aantal uitzonderingen op de bedenktijd. Er bestaat geen recht op bedenktijd bij o.a.:

• Producten die snel bederven zoals voedsel of bloemen
• Tijdgebonden producten zoals kranten of tijdschriften
• Reizen die via internet worden geboekt
• Producten die speciaal voor u zijn gemaakt zoals maatpakken

De verzending van het product komt altijd voor rekening van de verkoper. Als u het product niet ontvangt dan moet de verkoper het nogmaals versturen op zijn kosten. Ontstaat over de ontvangst een geschil dan moet de verzender bewijzen dat de bestelling niet is ontvangen.
Deze regels gelden alleen bij een consumentenkoop. Hiervan is sprake als u als particulier bij een bedrijf koopt. Als u iets uit hoofde van een bedrijf koopt of van een particulier gelden bovenstaande regels niet.

Leave a Reply