Rechter: huurder geen courtage verschuldigd aan makelaar.

By 21 februari 2014ongecategoriseerd

 

Advertentie makelaar.

Makelaars bieden tegenwoordig in hun advertenties in krant of websites woningen te huur aan. Belangstellenden dienen contact op nemen met de makelaar. De verhuurder laat alle bijkomende werkzaamheden zoals bezichtiging over aan de makelaar.

Bemiddelingskosten verschuldigd?

Doorgaans brengen makelaars voor de totstandkoming van de huurovereenkomst bemiddelingskosten van één of meerdere maanden huur in rekening bij de nieuwe huurder. Dit is al sedert jaar en dag gebruikelijk.

De Kantonrechter te Amsterdam heeft aan deze praktijk een einde gemaakt. De Kantonrechter overwoog dat de verhuurder lastgever was van de makelaar om de advertentie op de website van de makelaar te zetten. Kosten hiervoor dient de makelaar bij de opdrachtgever in rekening te brengen.

De vraag rees of de huurder ook een overeenkomst van opdracht of lastgeving met de makelaar had gesloten. De kantonrechter overwoog hierover dat zulks niet het geval was nu de huurder aan de makelaar geen opdracht had gegeven om voor hem een woning te zoeken. Hij reageerde slechts op deze specifieke woning.

De huurder was dus geen betaling van bemiddelingskosten verschuldigd.

Is dit probleem herkenbaar? Neem contact op met een van onze juristen voor een gratis juridisch advies.